Vragen


Wat is Firefox ?
Firefox is een gratis, open-source internet browser voor Windows en Linux en is gebaseerd op de Mozilla-code. Het is klein, snel en makkelijk te gebruiken. Het biedt vele voordelen boven Internet Explorer, zoals het automatisch blokkeren van popup-vensters en 'tabbed browsing'. Lees meer over de browser op de Firefox-productpagina.
Wat is Mozilla?
Mozilla is een open-source web browser en toolkit, ontworpen voor webstandaarden, prestatie en platform-onafhankelijkheid. Voor meer informatie over mozilla.org, lees Mozilla at a Glance.
Wat is het verschil tussen Firefox en Mozilla?
Mozilla is een complete set van web-gerelateerde applicaties, zoals een browser, een mail/news programma, een chat-programma en veel meer. Firefox is alleen een browser, wat het een goede keus maakt als je bijvoorbeeld al een email-programma hebt. En omdat Firefox veel kleiner is dan de hele Mozilla suite is het veel sneller en gemakkelijker te gebruiken.
Merk op dat Firefox niet de standalone Mozilla-browser is. De gebruikersinterface in Firefox wijkt sterk af van die van Mozilla. Bijvoorbeeld: Firefox heeft aanpasbare knoppenbalken.
Waarom zou ik Firefox gebruiken en niet iets anders?
Ben Goodger heeft een zeer goed document geschreven dat de redenen behandelt: waarom je Firefox zou moeten gebruiken in plaats van een andere browser.
Is Firefox veiliger dan Internet Explorer ?
Ja, Firefox en alle andere producten die op Mozilla zijn gebaseerd zijn veiliger. Enkele belangrijke redenen daarvoor:
- Het is niet zo sterk geïntegreerd met Windows, waardoor hackers en virussen minder kwaad kunnen.
- Firefox ondersteunt geen VBScript of ActiveX. Deze beide technologiëen hebben menig beveiligingsgat in IE veroorzaakt.
- Spyware of adware kan niet automatisch geïnstalleerd worden in Firefox.
- Firefox gebruikt Microsoft's Java VM niet. Deze heeft namelijk nogal wat fouten gekend in vergelijking met andere VMs.
- Je hebt controle over de cookies die websites aanbieden.
Is Firefox gratis?
Ja! Firefox is open source software, hetgeen betekent dat iedereen het recht heeft om het programma te gebruiken en de broncode te wijzigen onder de restricties van de licentie.
Kan ik Firefox samen met Mozilla gebruiken?
Ja. Firefox en de Mozilla Application Suite gebruiken verschillende profielen die elkaar niet in de weg zitten. Onder Linux kunnen er problemen optreden wanneer je Firefox start terwijl de Mozilla Suite al draait.
Waar kan ik Firefox downloaden?
Ga naar de Firefox product-pagina om Firefox te downloaden.
Hoe installeer ik Firefox?
Firefox kun je op meerdere manieren 'installeren':
- met het installatieprogramma
- pak het ingepakte bestand (.zip) uit naar een map van jouw keuze
- Windows gebruikers: start Firefox.exe.
- Linux gebruikers: start het Firefox script.
Hoe deïnstalleer ik Firefox ?
Afhankelijk van hoe je Firefox hebt geïnstalleerd verwijder je het via het installatieprogramma (in Windows via Configuratiescherm > Software). Heb je Firefox via een zip-bestand geïnstalleerd, dan hoef je alleen maar de firefox-map te verwijderen.
Wat is het verschil tussen 'releases' en 'nightlies'?
Releases zijn over het algemeen de meer stabiele versies van Firefox. Dit zijn de beste versies voor nieuwe gebruikers. Nightly builds komen iedere dag uit en daarin zitten de laatste wijzigingen. Dit kan betekenen dat een nightly niet goed werkt of zelfs helemaal niet werkt.
Is Firefox beschikbaar in mijn taal?
Mogelijk. Aangezien Firefox een open-source project is, wordt Firefox in andere talen vertaald. Je kunt zien of Firefox vertaald is in het Nederlands op de official release page.
Waar is het e-mail-programma?
Firefox is alleen een web browser. Er zal een stand-alone e-mail programma worden gemaakt, gebaseerd op de Mozilla codebase. Het zal een gebruikers interface krijgen die sterk lijkt op Firefox. Het project is nu officieel begonnen en met trots kondig ik de nieuwe help-site aan voor het e-mail programma: Thunderbird Help!
Ik ben een Linux gebruiker, ondersteunt Firefox XFT?
Ja, officiële versie met ondersteuning voor zijn te downloaden via Mozilla.org. Zie de release notes voor meer informatie hierover.
Waar worden mijn bookmarks, wachtwoorden en andere persoonlijke gegevens opgeslagen ?
Firefox slaat jouw persoonlijke instellingen (zoals bookmarks, cachebestand en gegevens van ingevulde formulieren) op in de profiel-map. Zie ook de 'veelgestelde vraag' hieronder voor meer informatie over hoe je profielen kunt beheren.
Hoe start ik de Profile Manager?
Firefox slaat je persoonlijke instellingen (cache, web form data etc.) op in een profiel-map. De Profile Manager wordt gebruikt om meerdere profielen te beheren, maar kan ook worden gebruikt om off-line te werken. Om de Profile Manager te starten, start je Firefox met de -p switch. Bij Windows, doe het volgende:
- Sluit Firefox volledig af (selecteer File > Exit in het menu).
- Selecteer Start > Uitvoeren... van het Windows Startmenu.
- Voer het volledige pad van Firefox in, voorzien van aanhalingstekens en tik dan de -p switch, b.v.: "C:\Program Files\Mozilla Firefox\firefox.exe" -P (hoofdlettergevoelig onder Linux)
Je kunt nu profielen aanmaken, verwijderen, verplaatsen of hernoemen. Wanneer Firefox meer dan een profiel vindt, zal het iedere keer vragen welk profiel je wilt gebruiken (tenzij je "Don't ask on startup" aanvinkt).
Wat is Talkback?
Als Firefox vastloopt, zul je een programma met de naam Talkback zien verschijnen. Dit programma vraagt of het informatie over de crash naar Mozilla mag verzenden. Asa Dotzler van de Mozilla-organisatie heeft een uitleg over Talkback geschreven:
"Talkback is een programma (plus server infrastructuur en mensen voor ontwikkeling en administratie) door Netscape aan de Mozilla-organisatie gegeven. Talkback is in de afgelopen jaren gebruikt om duizenden fouten te vinden en te herstellen en we zijn zeer blij dat we het kunnen gebruiken om de kwaliteit Firefox te testen en te verbeteren."
Hoe het werkt: een Talkback binary wordt bijgesloten bij de Firefox browser binary. Als de browser vastloopt, zal de Talkback applicatie worden gestart en de gebruiker de mogelijkheid geven om mee te doen. Wanneer je 'No' klikt, gebeurt er niets. Wanneer je accoord gaat om Mozilla te helpen door crash-data over te sturen, wordt er bijvoorbeeld gevraagd om een e-mailsadres, de URL die de fout veroorzaakte en commentaar. Die data wordt samen met de 'stacktrace' van de crash naar de Talkback server bij Netscape gestuurd. Deze server is toegankelijk voor veel Mozilla ontwikkelaars. Op deze manier kunnen fouten die door veel gebruikers worden ondervondern snel worden verholpen. Een kleine groep mensen leest alle rapporten en zet ze om in 'bugzilla bugs' met goede 'debug' informatie.Om deze fouten te zien, kun je in bugzilla zoeken naar de keywords topcrash and topcrash+
Wat gaat er gebeuren
Netscape Talkback engineers werken aan de verbetering van de client UI en ook aan een manier om meer van deze gegevens beschikbaar te maken. Het doel is dat gebruikers kunnen zoeken naar hun eigen crash-rapporten en meer gegevens kunnen zien. Dat is bijvoorbeeld al te zien in de Talkback-zoekmachine.
Wat nog meer: Talkback is geen spyware, adware of zoiets. Er wordt duidelijk gevraagd of je wilt meewerken. Wij hebben niets aan gebruikers-gegevens die geen relatie hebben met Mozilla. Het gaat ons er uitsluitend om Mozilla stabieler te maken. Wanneer je niet wilt helpen Mozilla en Firefox stabieler te maken, doe je er niet mee. Er worden geen gegevens verstuurd zonder jouw toestemming. Ik moedig iedereen aan om hieraan wel mee te doen wanneer je Firefox wilt helpen verbeteren. Onthoud dat we geen fouten kunnen repareren waarvan we niet weten dat ze er zijn."


Fueled by Kryap Internet Services