Geschiedenis


In 1992 begon men met de ontwikkeling van Mosaic, een van de allereerste browsers voor het wereld wijde web. Het was de allereerste browser die internetpagina´s grafisch liet zien. Voor het eerst kregen internetpagina´s kleuren en afbeeldingen. Dit alles dankzij de Graphical User Interface (GUI genaamd).

In 1994 kwam het pas tot een echte doorbraak van het internet. Dit was mede te danken aan de opvolger van Mosaic, Netscape Navigator. Veel mensen downloaden destijds deze browser.
De eerste bètaversies verschenen onder de naam Mosaic Netscape.

Netscape Navigator had een groot marktaandeel op het internet dat aan een gigantische groei bezig was.

In 1996 kwam Microsoft met Windows 95 en hierin zat Internet Explorer. Dit werd een grote concurrent van Netscape. Doordat Internet Explorer zo gebundeld zat met Windows 95 gingen steeds meer mensen het gebruiken. Microsoft bleef Internet Explorer meeleveren en om Netscape te gebruiken moest men dit product downloaden, dit leverde direct al een achterstand op voor Netscape.

Netscape werd vanwege alle uitbreidingen echter steeds instabieler en Microsoft had een financieël veel langere adem. Zodoende ging Netscape 3 ten onder tegen Internet Explorer 3.

In 1998 startte Netscape het Mozilla project. Er kwam vanaf nu af aan niet alleen een browser maar mensen konden nog veel meer programma's zoals een mailprogramma en een HTML-editor downloaden.

Vanwege geldgebrek kon Netscape wel gratis hulp gebruiken. Daarom werd er besloten om de code vrij te geven. Mozilla werd een Open Source project waaraan iedereen die wilde mee kon bouwen.

De Open Source gemeenschap ontwikkelde een nieuwe browser waarbij de originele code als basis had gediend. Mozilla 1.0 was geboren maar weinig mensen zouden dit product uiteindelijk downloaden. Mozilla 1.0 was een volledige suite met veel internet-programma's zoals een browser, een mailclient, een HTML-editor en een chat-programma. Het programma was zeer volledig en het volgt de webstandaarden maar het programma was tegelijkertijd ook log en onbeheersbaar.

Het volgen van de webstandaarden is iets wat ook de webontwikkelaars erg aanspreekt. Internet Explorer staat er bekend om dat het nog weleens tegen de HTML-regels in gaat. Dit is voor de webontwikkelaars erg lastig omdat men er niet van op aan kan dat Internet Explorer goed omgaat met correcte HTML-code.

In 2002 werd het Phoenix-project gestart. Hierbij werd de browser weer los van de rest van de suite ontwikkeld om zo een kleine maar vooral stabiele en gebruikersvriendelijke browser te maken om zodoende weer tegengas aan Internet Explorer te geven.

Vervolgens veranderde de suite een paar maal van naam wegens rechtszaken van bedrijven die al een naam hadden die overeenkwam met de nieuwe naam. Phoenix veranderde in Mozilla Firebird en daarna werd het Mozilla Firefox. Deze naam werd ook direct geclaimd zodat er nu een definitieve naam gekomen was voor de browser.

9 november 2004 was een mijlpaal in de geschiedenis van Firefox, versie 1.0 werd gelanceerd. De browser was altijd al populair bij de Open Source gemeenschap. Hierna wilde men het programma ook bekend maken bij het grote publiek. Er werd toen onder andere een grote reclamecampagne in gang gezet. Vanaf dit moment kiezen steeds meer mensen er voor om Firefox te downloaden.

Op dit moment is Firefox nog steeds bezig aan een opmars en deze is voorlopig nog niet tot stilstand gekomen. Sterker nog, het aantal mensen die Mozilla Firefox downloaden neemt nog elke maand toe, en niet zonder reden!Fueled by Kryap Internet Services